jom buat pavlova lovapav together gatherto !
Wednesday, 9 May 201210:01
fuhh..fuhh..fuhh..banyak nye habukk..sori la ye syg2 sume..da lame sangat ta update blog nie..ta sampai seru..ha! nie die SEBUT sal seru..dia mai da mai da..haha
okey! kali nie nak share tentang care nak wat Pavlova yang
"PALING SEDAP antara yang SEDAP".haha..disebabkan first time buat je alhamdulilah terus jadi..& request dari peminat kawan FB kan..siap ade yg order lagi..dipermudahkan jalan cerita..kite secite RESEPI kat blog je ye..sape berkenan sila COPY! tade masalah..jom jom! kite buat same-same ea Pavlova nie! :) mmg masyuk!
bahan pavlova nie ta payah nak g beli2..sume memg dah sedia ada kat uma pon..SIMPLE kan!
telur 4 bijik! gula castor! cuka makanan! tepung jagung & whipped cream
[beli yg da siap je.hihi..malas nak buat]..
plus nan buah2 an okey..mesti FRESH baru sedap..hah! nie semua bahan dye.senang kan!
first.korang kene asingkan putih telur dulu tao..
[jgn sampai ade kuning telur sikit pon tao takut nanti tak kembang betul]
then putar sampai separuh kembang..after that, korang masukkan dalam 300gram gula castor sikit2..putar laju sampai gula tue lumat then make sure sampai meringue tue betul2 kembang..
ATTENTION! :
nak pastikan die kembang ke tak.terbalikkan meringue tue dengan bekas2 sekali..kalau dye tak jatuh means da kembang la tue..
kemudian, bila korang dah make sure dye da kembang..
putar perlahan sambil masukkan esen vanila 1 sudu, setengah susu cuka makanan dan 4 sudu tepung jagung..putar sampai kembang yer..lepas tue bile da betul2 kembang, meringue tue akan jadi putih berkilat tao..
[penatla cite pasal KEMBANG KEMBANG nie je..haha]
[penatla cite pasal KEMBANG KEMBANG nie je..haha]
lepas tue, korang amik kertas minyak atau amek je pape kertas then sapukan dengan mentega je.amek meringue yang da siap tue letak dalam bekas..tapi ingat sebelum tue panaskan oven 15 minit dengan suhu 130.kasi panas itu oven la.kemudian masukkan meringue tue k selama 1 jam 20 minit dengan suhu 150celcius..
[aiceh! mandai je bagi celcius2 nie..yg penting bakar je.bukan kukus.haha :P ]
ok.nie la hasil meringue bile da baked selama berjam jam nie.bertaon la duk menjengah oven! *sigh. |
da siap baked?...cop2! biarkan meringue tue sejuk sendiri dalam oven lebih kurg setengah jam..pastue u baru boleh keluarkan.. [pavlova pon boleh culture shock tao!.haha]
lau nk makan.dah tak saba sangat terus je amek whipped cream sembur je..
[beli whipped cream yang siap malas la nak buat2 nie.leceh.shuhhh..sebenarnya malas nak basuh barang2.bekas n ape2 je la.haha.dipendekkan cite.actually da ta saba sangat nak makan.haha]
then tabur la buah2 ye..suke la buah ape pon.slalu gune kiwi, mangga,strawberi, anggur..tapi kalau nak betul2 sedap masukkan dalam fridge sampai dye betul2 sejuk baru makan..fuhh mmg sedap! :) besar2 tadi kite wat bagi2 kat orang. makan sendiri.lame2 tnggal sikit da..kah kahh... :)
nie ending die! nmpk sedap kan! :) memang pon. |
korang semua faham x resepi kite nie? ta faham lagi? wat wat faham la yer :)
okey! besar ta besar la pavlova nie.nak melantak punya pasal.hihi. :) sebab kite buat jadi.to pasai kite SHARE RECIPE nie nan sume kwan2 oke! copp! |
foot note utuk pesakit diabetes SAHAJA wakakakakakaka..:
kalau korang nak betul2 sedap.masuk an dlm fridge.lepas tue korang akan makan hingga menjilat jari.tapi kalau da siap korang terus nak makan.for sure mesti mual plus muak..eeuuu..dan pastikan sesiapa yang ade KENCING MANIS, jangan ambil dengan KUANTITI YANG MENDADAK ye..manis tao! silap2 potong jari la sayang sayang oii.. :)
kalau korang nak betul2 sedap.masuk an dlm fridge.lepas tue korang akan makan hingga menjilat jari.tapi kalau da siap korang terus nak makan.for sure mesti mual plus muak..eeuuu..dan pastikan sesiapa yang ade KENCING MANIS, jangan ambil dengan KUANTITI YANG MENDADAK ye..manis tao! silap2 potong jari la sayang sayang oii.. :)
Labels: MASAKAN BUJANG